Toiletpot
Toiletkamer
Soorten toiletpotten
Sphinx toiletpot
Hygienische toiletpotten

 

Aanslag en vieze toiletpotten

Kalkaanslag en urinesteen

Kalkaanslag en urinesteen zijn de belangrijkste redenen van aanslag in de toiletpot. Kalkaanslag komt door de hardheid van het water. Deze verschilt per regio in Nederland. De kalkaanslag blijft achter als het water verdampt en hierdoor wordt het oppervlak dof. Kalksteenvorming vindt plaats vanaf 3dH (dus vanaf zacht water tot 30 dH, heel hard water). Kalkaanslag is het beste te voorkomen door het aardwerk na gebruik goed droog te maken. Met een toiletpot gaat dat natuurlijk wat moeilijk. Aletrnatief is bijvoorbeeld een wateronderharder te installeren en de pot regelmatig goed schoon te maken met een anti-kalk middel. Spuit een goede antikalkvloeistof onder de rand en laat die lekker even intrekken. Probeer daarna met een kunsstof spons de aanslag weg te schuren en spoel het goed na. Soms lukt het niet in een keer, afhankelijk van de hoeveelheid kalk en urinesteen. Gebruik nooit eern stalen schuurspons want dat geeft krassen.

Chloor en vieze toiletpotten

Chloor wordt gebruikt om de toiletpot hychienisch schoon te maken (dus niet zozeer tegen kalkaanslag, maar juist tegen bacterien) Dat een toiletpot een bron van bacterien is, lijkt ons vrij logisch. Chloor is eigenlijk gewoon een bleekwater, een sterk desinfecterend middel om alles schoon te maken. Het is een agressieve vloeistof en schadelijk voor de ogen. Gebruik het daarom verstandig, buiten bereik van kinderen en gebruik handschoenen. Chloor is niet echt milieuvriendelijk. Bij de productie wordt veel energie gebruikt en na gebruik zijn er veel milieu niet afbrekende stoffen (zoals bijvoorbeeld kwik). Gebruik chloor daarom met mate, hou je aan de dosering.

Grootmoedersmiddeltjes tegen vieze en vuile toiletpotten

Maar er zijn natuurlijk ook middeltjes uit grootmoeders tijd die iets minder schadelijk zijn voor het milieu. Azijn is een goed middel om kalk uit de pot te verwijderen. Halve fels in de pot, nachtje weken en doortrekken. Coca Cola is een wondermiddel. Giet voldoende Coca Cola in de toiletpot en laat dit zolang mogelijk intrekken. Doortrekken en na schrobben en klaar is Kees. Alternatief is een afwasblok (van de vaatmachine) even oplossen met warm water en het geheel in de pot gooien en een nacht laten weken. Doortrekken en je hebt weer een schone pot. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat de pot niet heel erg smerig wordt. Grote boodschap doen, leg eerst even een wac papiertje in de pot, plakt de poep niet direct aan de pot en spoelt het makkelijker weg. Hele vuile plekken kunnen verwijderd worden door dit te behandelen met een mengsel van borax en citroensap. Naast verwijderen van vuil, is het verstandig de pot ook goed hygienisch te reinigen. Vul een spuit/sproeifles voor de helft met azijn en de helft met water. Spuit dit op de bril (en de rest van de pot),. Schoonmaken met een WC-papiertje en de pot is vrijwel schoon (dus niet met een vuil doekje want dan breng je meer aan dan dat je weghaalt).

 
 
Toilet in toiletkamer
 
Moderne toiletpot
 
 

2012 © INTERNETADRES TOILETPOT.NL | DISCLAIMER | CONTACT